Matilda Jonasdotter Edgren i sitt kök på Norra Ögården, 1923. Matilda var född 1859 i Sörängen och gifte sig troligen 1878 med Anders Edgren från Höljeskogen. I alla fall var första barnet, Johan, född 1879. Familjen bodde hela tiden i det hus som ännu står kvar, det berättas att Anders köpte gården när han bildade familj och möjligen byggde han också huset då. Huset bestod då av endast köket och en liten kammare och kanske också en kammare uppe på vinden, ett rum byggdes till i slutet av 1890-talet. Elva barn föddes och växte upp till vuxen ålder i familjen.

På bilden sitter Matilda vid spisen och mal kaffe med kaffekvarnen. Kaffekitteln står på spisen och värmer kaffevattnet och bakom henne, på vedlåren står separatorn som hon använde till att skilja ut grädden ur mjölken för att göra smör. Smöret kunde hon sälja eller byta mot varor i affären. På separatorn hänger en vattenskopa och man kan se ett tvättfat av emaljerad plåt på hennes andra sida, säkert står vattenhinken skymd bakom hennes rygg.

 

I skålen som hänger på väggen vid hennes axel fanns antagligen såpa, köket var också husets badrum.

När de flyttade in i huset fanns ingen järnspis utan man lagade mat över öppen eld inne i hörnet längst bort på härden.  När järnspisen monterades in, troligen på 1890-talet, gjorde man plats till den genom att ta bort en del av härden.

Bakom kaffekitteln på spisen skymtar öppningen till bakugnen. Den har ingen lucka som går att stänga eftersom den var gjord för att baka havretunnbröd som var det vanliga brödet i denna bygden på 1800-talet. Det fanns knappast något bostadshus i bygden utan en bakugn och i alla bryntes det havretunnbröd. Man kan se att Matilda inte bakar i ugnen nu utan använder järnspisens bakugn. När det eldades i bakugnen kom den mesta röken ut genom ugnsöppningen och väggen blev sotsvart ovanför öppningen. På bilden är det limmat med krita som har blandat sig med gammalt sot runt ugnen.

 
  Hem