Johan på Öa eller Johan Aronsson var född på Öa 1889. Här står han framför sitt hus med hustrun Kajsa Johansson någon gång på 1920-talet. På huset ser vi att det högra fönstret är av gammal typ med små rutor. På ett senare fotografi av stugan har detta fönster bytts ut mot ett likadant som det vänstra. Öa, eller Rörnäsön som gården hette, ligger på en lång halvö som sticker ut i Kabbosjön från Rörnäs. Kanske var halvön en riktig ö innan Kabbosjön sänktes i början av 1900-talet?    
 
         
    Jan Halfvardsson Öan eller Högsbyn Rönäsön    
         
    Jan Halfvardsson 37 år och Sofia Larsdr 36 år    
    Herman 9 år    
    Stina Maja som föddes 1870    
         
    Dessutom bodde Jans syskonbarn från Åsen här: Jan Jakob Andersson 18 år, Sofia Andersdr 16 år, Gustaf Andersson 12 år och Mathilda Andersdr 6 år. Deras far Anders Halfvardsson hade dött 1867 och barnen togs omhand av Jan och Sofia.    
         
    Fyra bröder Asmundsson kom hit från Laxarby och bosatte sig på varsin gård i Högsbyn omkring sekelskiftet 1800. Sven, f 1772, bodde på Lyckera. Olof, f 1775, bodde på "Kajsas" som var huvudgården i Högsbyn. Halfvard, f 1776, bodde i Sjöbotten. Lars, f 1780, bodde troligtvis på stora Rörnäs.    
         
    Jan Halfvardsson fick adressen Högsbyn Rörnäsön sex gånger i Irenius dagbok. En gång var adressen Högsbyn och en gång Högsbyn Sjöbotten, så jag räknar med att han bodde här på Öa.