Johanes Carlsson på Måsen  
     
  Johannes Karlsson 54 år och Stina Eriksdr 57 år  
  Fredrika 25 år  
  Mathilda 22 år  
  Anna Stina 14 år  
     
     
  Det var Södra Mossen, väster om Bodanesjön, som de bodde på. Senare kom Mathilda att bilda familj på samma torp med Adolf Andersson och de hade sju barn. Efter Adolf kallades torpet ibland "Adlemôsen". Ett av barnen var Karl Adolfsson som blev torpare på Grönkvisterud vid Bodanesjön och han kallades allmänt "Skomakar'n".  
     
  Södra Mossen dikades och odlades upp 1830 av Johannes Jonsson som också kallades "Môseprästen" eftersom han var bra på att läsa och skriva. Han var också smed och smidde bl a spik till skiffertaket på Örs kyrka. Han hade besvär av trollen som ibland på natten samlades vid hans smedja för att lappa sina skor och till slut hade han fått nog och röt åt dem så hårt han kunde att de skulle ge sig iväg. Och det gjorde de med en förfärlig fart. En man som mötte dem och hann sticka sig undan, hörde hur de sa till varandra att de skulle flytta till Sörbodane.  
     
  Môseprästen var mångkunnig och sprängde en kanal för att sänka Falån vid Tonsberg. Som en av de första i trakten emigrerade han med familjen till Amerika 1857.