Eds Kvarn vid Höljesjöns utlopp. Litet av sjön syns bakom kärran. Till vänster om och bakom kvarnen ser vi gaveln av Högsbyns såg, Aktie-sågen. De låg på var sin sida av älven. Till höger om kvarnen är den öppna kvarnbacken och utanför bilden till höger någonstans står Qvarnstugan, om den inte redan är riven. Mannen längst till vänster är kvarn- och sågägaren Jakob Andersson som bodde på Darkerud (Stampen).
     
         
         
   

Soffi på Qvarnstugan

   
         
    Kvarnägaren och mjölnaren Cyprianus Jansson, 42 år, dog 1 januari 1870    
    Hustrun Sofia Larsdotter 34 år    
    Beda Wilhelmina 14 år    
    Johan Adam 13 år    
    Anders 6 år    
    Anna Lovisa 3 år    
    Kristina 1 år, dog 20 april 1870    
         
   

Qvarnstugan, eller Qvarnkasen som bostället också kallades, låg på östra sidan av älven vid Kvarnbacken i närheten av den dåtida Eds kvarn och den nuvarande kraftverksdammen. Familjen flyttade hit från Darkeruds Tomt (Stampen)1867.

   
         
    Efter Cyprianus död blev Sofia fästmö till Fredrik Andersson i Rörnäs som först bodde hos henne i Qvarnstugan. Snart flyttade Sofia till honom i Rörnäs, men där dog hon 1878, innan de hunnit gifta sig, och Fredrik gifte sig med Maja Andersdotter.    
         
    Se också Erika Fredricksdoter Qvarnstugan    
         
    Eftersom jag var skifferläggare i många år kan jag nämna att jag en gång fick en personlig hälsning från Cyprianus. Lagården på Darkerud skulle rivas och jag köpte skiffern. När jag plockade ner den var det inristat namnet Cyprianus på en skifferplatta. Det var ett årtal också, nån gång på 1850 eller 60-talet. På andra sidan av samma platta var inristat initialer och ett årtal alldeles i början av 1900-talet. Jag tänkte att det kanske var ett årtal för när taket lades nytt och ett annat årtal för när taket lades om eller reparerades. Skifferplattan skänkte jag till Olle Ljung som var den som lärde mig mycket om skiffertekniken.